Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Ουγγρικό Ντοκιμαντέρ

21/11/2022

σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας  

Αυτή τη χρονιά η σειρά αφιερωμάτων «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» κάνει μια στάση στον Ουγγρικό Κινηματογράφο. Μέσα από τρεις συν μία ταινίες,  θα περιπλανηθούμε στον τόπο και θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους που συνθέτουν το πολυφασματικό  μωσαϊκό της σύγχρονης Ουγγρικής πραγματικότητας . Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γίνονται οι απροσδόκητοι πρωταγωνιστές των ταινιών και αφηγούνται τις ιστορίες της ζωής τους. Τρείς ουγγρικές παραγωγές και μία συμπαραγωγή παρουσιάζουν μια κακόφημη συνοικία-γκέτο της Βουδαπέστης, μια παγκοσμίου φήμης πολυμελή ορχήστρα, ένα καταφύγιο γυναικών-θυμάτων trafficking και μια παράξενη συνοικία της Πορτογαλίας. Μέσα από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκεςκαι συχνά βιώνοντας το πιο άσχημο πρόσωπο της ανθρώπινης κοινωνίας, οι σκηνοθέτες προσεγγίζουν με ιδιαίτερη τρυφερότητα τους ήρωές τους. Παρουσιάζοντας τις ιστορίες τους αναζητούν κάθε πιθανή σπίθα φωτός. Ανακαλύπτουν και μεταφέρουν στην οθόνη την ελπίδα που κρύβεται μέσα στις πιο απίθανες συνθήκες, μετατρέποντας την αρχική αίσθηση της κατάδυσης στο σκοτάδι σε μία γεμάτη έντονα συναισθήματα ανάδυση προς το φως.

Οι Ταινίες

Gettó Balboa του Árpád Bogdán

Ο Misi Sipos προσπαθεί να εξιλεωθεί για το παρελθόν του αποφασίζοντας να προσπαθήσει να σώσει από το έγκλημα και τα ναρκωτικά όσα πιο πολλά νέα παιδιά μπορεί στην κακόφημη συνοικία-γκέτο της Βουδαπέστης, προσφέροντάς τους ο ίδιος την εκτόνωση που αναζητούν αλλού: χωρίς υποδομές και χρηματοδότηση τους διδάσκει πυγμαχία.

85min, 2019, Πρωτότυπη γλώσσα: Ουγγρικά.


Alla Zingara της Glória Halász

Η 100μελής Τσιγγάνικη Ορχήστρα της Βουδαπέστης έχει εμφανιστεί από τουλάχιστον μία φορά σε κάθε μία από τις πέντε ηπείρους, μετράει χιλιάδες συναυλίες στο ενεργητικό της κι έχει πιστούςακολούθους και θαυμαστές. Ακούγοντας τις ιστορίες των μουσικών της, μαθαίνουμε ταυτόχρονα την ιστορία και την εξέλιξή της. Η ιδιαίτερη τσιγγάνικη κληρονομιά στον τρόπο παιξίματος και η ανάγκη να διασωθεί και να μεταφερθεί στις νεότερες γενιές, είναι αυτή που χαρίζει ιδιαίτερο ήχο σε όλα τα έργα που ερμηνεύει η Ορχήστρα, από κλασική μέχρι λαϊκή παραδοσιακή μουσική.

63 min, 2019, Πρωτότυπη γλώσσα: Ουγγρικά.


Give me shelter του Mihály Schwechtje

Η Renáta Toszecky είναι κοινωνική λειτουργός στο ουγγρικό παράρτημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Baptist Aid και διαχειρίζεται ένα από τα καταφύγια της οργάνωσης για κακοποιημένες γυναίκες. Δίπλα της παρακολουθούμε την ιστορία της Szabina, της Niki και της Marcsi. Οι τρεις γυναίκες, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης από πολύ νεαρή ηλικία, βρίσκονται στο καταφύγιο μαζί με τα παιδιά τους, προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα τους και να μάθουν να πατούν στα πόδια τους.
84min, 2020, Πρωτότυπη γλώσσα: Ουγγρικά.


Nada para ver aqui (Nothing to see here) του Nicolas Bouchez

Το Lumiar είναι ένα προάστιο της Λισαβώνας όπου ποτέ δε συμβαίνει τίποτα. Σε αυτό το μικρού μήκους οδοιπορικό ακολουθούμε τη ματιά του σκηνοθέτη που περιπλανιέται ανάμεσα στα άδεια κτήρια, παρατηρώντας τις ελάχιστες εκφράσεις της ζωής που εκδηλώνονται μέσα και γύρω τους.
16
min, 2020,Πρωτότυπη γλώσσα: Πορτογαλικά

 

 

Image titleImage titleImage title


Εγγραφή στο Docfest Newsletter